اسپرسو ساز صنعتی چرا و چگونه ساخته شد؟
احتمالا کمتر کسی است که از قهوه اسپرسو استفاده نکرده یا حداقل نام آن را نشنیده باشد. این نوشیدنی معروف توسط دستگاه اسپرسو ساز صنعتی ساخته میشود. دو فرد ایتالیایی به نامهای آنجلو موریندو و لوییچی بتزرا بیشترین نقش را در ساخت این وسیله پرکاربرد داشتند. ابتدا آنجلو موریندو در سال 1884 این اختراع را به نام خود ثبت کرد. سرانجام در سال 1901 بتزرا این دستگاه را کامل کرده و اجزاء دیگری همچون پرتافیلتر را به آن اضافه کرد.
همچنین در ادامه افراد دیگری از جمله دزیدریو پاوونی بر روی دستگاه مذکور کار کرده و آن را تکمیل کردند. وی همچنین عملکرد موتور دستگاه را تا حد بسیار زیادی ارتقا داد. بدین ترتیب این وسیله به صورت تجاری و صنعتی در کافیشاپها و سایر مراکز مهم تا به امروز مورد استفاده قرار گرفت. لازم به ذکر است که این دستگاه برای ساخت بسیاری دیگر از نوشیدنیها کاربرد دارد که از جمله آنها میتوان به کاپوچینو، کن پانا و لاته اشاره کرد.
با این حال، بیشترین کاربرد آن برای تهیه قهوه اسپرسو بوده که از معروفیت خاصی نیز برخوردار است. اسپرسو ساز صنعتی امروزه در انواع و اقسام مدلهای مختلف تولید و به کار برده میشود. این وسیله همچنین از تک گروپ الی 6 گروپ ساخته میشود.
به طور کلی اسپرسو ساز دو نوع خانگی و صنعتی دارد که نوع صنعتی آن کاربرد بیشتری دارد و در کافیشاپها، رستورانها و هتلها به کار میرود. دستگاه خانگی معمولا از پمپ ارزشی استفاده کرده که دارای یک سیمپیچ الکترومغناطیسی برای فشار دادن و همچنین کشیدن پیستون است. در عوض نوع صنعتی دارای پمپ چرخشی بوده که فشار ثابتی را ایجاد میکند.
طریقه کار دستگاه اسپرسو ساز صنعتی اینگونه است که وقتی آب نزدیک به نقطه جوش باشد، با فشار بالا از میان پودر قهوه عبور میکند. با این عمل قهره اسپرسو درست میشود که طرفداران بسیار زیادی در کل دنیا دارد. قهوه درست شده دارای کافئین بالا بوده و غلظت زیادی دارد. اکثر دستگاههای اسپرسوساز با منبع کار میکنند. برخی از آنها دارای مخزن کوچکی بوده و برخی دیگر نیز به لولهکشی متصل میشوند. دشتگاههایی که مخزنی هستند معمولا برای مصارف پایین استفاده میشوند. همچنین اسپرسو ساز صنعتی معمولا دارای یک پمپ بوده تا بتوان به خوبی عصاره قوه را گرفت. علاوه بر پمپ، اجزای دیگر این دستگاه شامل، بویلر و هد گروپ است.
به برخی قطعات اصلی این دستگاه اشاره کردیم که در ادامه به صورت تفضیلی به معرفی آنها میپردازیم.
• پمپ: این وسیله در اسپرسو ساز صنعتی برای درست کردن قهوه نیاز به آب کافی دارد. آبی که دارای مقدار کمی مواد معدنی باشد. آب خانگی میتواند برای این کار مناسب باشد. اما به علت آنکه آب خانگی فاقد فشار لازم بوده، در نتیجه باید از پمپ استفاده کرد. پمپ مورد استفاده برای این وسیله معمولا پمپ الکتریکی بوده که از نوع چرخشی آن است. این نوع پمپ از یک دیسک مکانیکی استفاده میکند که با استفاده از انرژی الکتریکی کار میکند.
• دیگ بخار: کارکرد دیگ بخار در اسپرسو ساز صنعتی بالا بردن درجه حرارت آب است. دستگاههایی که حرفهای هستند مهمولا از دو نوع دیگ بخار استفاده میکنند که یک نوع برای دم کردن آب و دیگری برای نازل بخار مورد استفاده قرار میگیرد. آبی که برای دم کردن مورد نیاز بوده، به میزان 93 درجه و برای بخار به میزان 100 درجه باید باشد. از آنجا که دمای آب تاثیر بسزایی در کیفیت قهوه دارد، بنابراین وجود دیگ بخار مناسب اهمیت زیادی در دستگاه دارد.
• گروپ هد: این بخش همان قسمتی از اسپرسو ساز صنعتی است که آب گرم و با فشار بالا با پودر قهوه تماس پیدا میکند. گروپ هد خود انواع مختلفی دارد و از قسمتهای مختلفی مانند کلید فشار، قفل پرتافیلتر و کانال مخصوص برای انتقال آب از دیگ بخار به پرتافیلتر تشکیل شده است. گروپ هد معمولا به دو نوع اشباع و نیمه اشباع تقسیمبندی میشود که هر کدام از آنها معایب و مزایای خاص خود را دارند. با این حال، بسیاری از دستگاههای حرفهای از گروپ هد اشباع استفاده میکنند. هر چند که گروپ هد نیمه اشباع نیز قیمت ارزانتری داشته و تعمیر آنها آسانتر است.
درباره این سایت